İYİ Kİ!

Unutmayın, aydınlık bir yarın için karanlık bir geceden geçmeniz gerekmektedir. Hayat her zaman bazı zorluklardan sonra bazı kolaylıklar çıkarır insanın karşısına. Bu zorlu süreç içerisinde insanlar vazgeçme ile vazgeçmeme arasında sınanırlar. Her durumun kendi içerisinde bir vazgeçme sınırı olduğu gibi hak etmek için uğraş göstermemiz gereken bir sınır da vardır. Bu durum doğanın adaletini ortaya koymaktadır. Doğa adildir çünkü doğa içerisinde her aşamanın bir sebep sonuç ilişkisi vardır. Psikolojisi bozulmuş insanların geçmişlerine baktığınızda göreceksiniz ki mutlaka bir yerlerde bir şeyleri yarım bırakmışlardır. “Yarım bırakmaktan” kastım istedikleri şeyler için elinden gelen tüm mücadeleyi vermemişlerdir. İnsanın içinde bulunduğu hayata dört kolla sarılması, geçmişine baktığı zaman “keşke” sayısının azlığı ve çokluğuyla doğru orantılıdır. Eğer geçmişinde çok “keşke” varsa bu insanın hayatı hiçbir zaman rayında gitmeyebilir. Çünkü geçmişinde kalan keşkeler, olumsuz düşünceler ile bırakmaz insanın yakasını. Olumsuz düşünceleri olumlu olanlarla değiştirmek için keşkeleri minimuma indirmek gerekir. Keşkelerin minimuma inmesi öyle de kolay değildir aslında. Yani insanın çok istediği ama ulaşamadığı bir durumda “iyi ki” demesi o kadar da kolay değildir. Zaten olumsuz düşüncelerden sıyrılıp onu olumluyla değiştirmek ve sonrasında da olumlu sonuçlar almak doğası gereği emek isteyen bir durumdur.

Kötü şansın, insanı daha kötü bir şanstan ne kadar kurtardığını bilemezsiniz. Yaratıcı boşuna paylaşmamış insanlarla bu ayeti, “sizin şer sandığınızda bir hayır, hayır sandığınızda da bir şer vardır.” Bazı durumlarda içinde bulunduğu durumun kötü olduğunu düşünür insan. Bu kötü durumu için uğraşır elinden gelen ne varsa yapmaya çalışır ki gelecekte geçmişine baktığında “keşke” demesin.  Elinden geleni de gerçek anlamda yapıyorsa insan Allah “her çabanın karşılığını veriyor” o kötü şansın insanı daha ne kadar kötü bir şanstan koruduğunu bir vesileyle gösteriyor. Ama her zaman kötü sandığımız durumlar kötü de sonuçlanmayabiliyor. Bazen iyiye ulaşmak için mücadele etmemiz de gerekiyor. O yüzden bir durumun veya olayın sizin için iki türlü sonuçlanma şekli var birisi olumlu diğeri olumsuz olan. Bu durum veya olaylardan ikisinin de sonucunun insan psikolojisinde oluşturacağı kesin olumlu etkileri var. Yani istediğiniz şey sonunda istediğiniz gibi sonuçlanmasa bile sizde olumlu bir etki bırakma yöntemi var. “İyi ki” diyerek olumsuz sonuçlardan olumlu etkiler kazanabilirsiniz. Ancak “iyi ki” demek o kadar da basit bir serüven değildir. Bunu diyebilmek için ciddi anlamda emek vermek gerekir. İnsan elinden gelen her şeyi yaptıktan sonra ancak “iyi ki” diyebilir. Aksi durumda yarım bıraktığı, elinden gelmesine rağmen boş vermişlik psikolojisiyle anı öldüren insanlar, geçmişlerine baktıklarında “keşke” demeye mahkumdurlar.

O kadar acıdır ki insanın “keşke” demesi. İçinde bulunduğu günden geçmişine doğru baktığında (bu elinde değil eğer geçmişinizde bazı şeyleri boş vermişseniz bu mutlaka bir gün gelir yakanıza yapışır) “keşke” demenin insanda, pişmanlık dışında hiçbir ifadesi olmaz. Pişmanlıklar yanında özlem getirir. Pişmanlıklar insanın hayatını nasıl harcadığının kanıtı olarak mazide kalır öylece. Yolunu bulduğu zaman korkmamalı insan. Hata yapacak kadar cesur olmalı. Yaratıcı bazen bize hayal kırıklığıyla, yenilgilerle ve umutsuzluklarla yol gösterir. Bu yol gösterme araçlarını kullanırken de insan elinden geleni yapmadan içinde bulunduğu durumdan vazgeçmemeli. Yani içinde sıkıntı da olsa, yenilgi de olsa sonucu aramaya devam etmeli insan. Her sıkıntılı durumda, eşit veya daha büyük bir hediye vardır. Hediyeyi aramaya devam etmek gerekir. Hediye bazen insanın istemediği bir sonuç olur ama istememesine rağmen bu sonuç içinde bir huzur doğurur. Çünkü elinden geleni yapan insana o sonucun olumsuz olmasının sebebi çok net bir şekilde paylaşılmıştır. İster istemez insan hediyesini aldıktan sonra çok rahatlıkla “iyi ki!” der.

Diyelim ki vazgeçmeye karar verdiniz ve bu kararı verdikten sonra ulaşmaya çalıştığınız durumun kollarını açtığını ve sizi beklediğini fark ettiniz. İşte bu da başka bir sınav doğurur. Bu durumda sonucu ne olursa olsun o kollarını açıp sizi bekleyen durumu yaşamamak sizin içinizde kocaman bir “keşke” oluşturur. Aksi durumda, gelecek hayatınızda geçmişe bakıp, “o kadar mücadele ettim keşke sonunu görseydim” dersiniz. Sizin olumsuz sandığınız ve çok istediğiniz bir durum kollarını açıp sizi bekliyorsa eğer “keşke” dememek için o sonuca bir şans vermelisiniz. Unutmayın, yarım bıraktığınız her durum hayatınızda kocaman pişmanlıklara sebep olabilir. Elinizden geleni yaptıktan sonra hayallerinize ulaşamasanız bile “iyi ki!” diyebileceğiniz durumlar mutlaka çıkacaktır karşınıza. Bir gün geriye dönüp baktığınızda, mücadele yıllarınız, sizin en güzel zamanlarınız olarak hatırlanacaktır.