MARKANIN ÖNEMİ
Marka isimleri tüketicilere ürünün, hizmetin ve bölgenin kalitesi hakkında fikirler ve güvence verir. Markalar ile tüketiciler arasında etkileşimi fazlalaştırır, tanıma ve tercih etme süreci daha net ve kolay olur. Firmalar için tüketicilere yararlı olabilecek yeni ürünlere, yeni faaliyetlere dikkat çeker. Marka, tüketicilerin satın alma ve tercih etme davranışını gerçekleştirmesine etkide bulunurken tüketicilerle birçok araç kanalı kullanarak iletişime geçerler. Tüketicilerin genellikle bir ürünü tercih etmesinde belirleyici unsurların o ürünün fiyatı, kullanım rahatlığı, kalitesi olarak bilinse bile; ürünü tercih etme aşamasında başka bir belirleyicinin daha etkisinde kalabilirler ki o da satın alınacak ürünün marka olup olmamasıdır.
Genel anlamda insanların temel ihtiyaçları aynı olabilir fakat bazı insanlara göre bazı ihtiyaçlar daha ön planda çıktığı gözlemlenmektedir. Tüketiciler, markaların sunduğu ürün ve hizmetleri, kendi deneyimleri, içinde bulundukları sosyal çevre, arkadaş ilişkileri veya reklamlar aracılığı ile değerlendirerek tercih ederler. Bu etkileşim sürecinde tüketiciler, ürün veya hizmeti sunan markaya bir anlam yüklerler ve o ürünün veya hizmetin tercih edilmesini de markaya yüklenen anlama göre belirlerler. Marka olmanın en önemli özeliklerinden birisi tüketicinin satın alma davranışını belirlemesine yardımcı olmasıdır.
Markaların devamlı bir şekilde, stratejik yöntemlerle planlar yapması bu planların ve kararların doğru orantılı organize edilmesi yönetimsel açıdan da, izlenecek yolda gidilecek her aşamanın bir bütünlük içerisinde olması gerekmektedir. Markalar, hedef kitlelerine bir imaj sunmaktadır, ürünlerinin kalitesi ile alakalı garanti vermekte ve yaşanabilecek aksaklıklara toplu çözümler içermektedir. Markalar isimleri ve akıllardaki çağrışımlarıyla, bir ürünün ve hizmetin yararlı özeliklerine katkı sağlayan veya bu yararlı özelikleri ortadan kaldıran değerleri oluşturmaktadırlar.
Marka; ürünün, hizmetin, bölgenin, özeliklerinin değer ve imajının yansıması olarak bir anlam barındırmaktadır. Devamlı farklılık gösteren pazarda markalar; kimliğin ve karakterin garantisi olarak, ürün değişse de marka ruhunun devamlı aynı kalması hissini barındırmaktadır. Markalar da insanlar gibi sürekli yaşayan ve yaşatılan dinamik, canlı yapılardır.
Markaların tüketiciler açısından faydalarını aşağıdaki gibi sıralamıştır:
- Marka tüketicinin kalite garantisidir.
- Tüketiciye ürünün, hizmetin ve bölgenin özelliklerini tanıtır ve bu konuda güvence sağlar.
- Tüketicinin tercih ettiği ürün veya hizmet bir markaysa, tüketici sahip olduğu ürünün satış garantisi hizmetlerinin, ürüne sahip olduktan sonra da devam edeceğini bilir.
- Marka, tüketiciye bir ürünü tanıması ve diğer ürünlerden ayırt edebilmesi imkanı sunarak, ürün talebinin devamlı olmasını sağlamaktadır.
Yukarıda belirtilen faydalara ek olarak markanın önemi genel anlamda firmalar, tüketiciler, ülkeler ve şehirler açısından da ele alınabilir.